• AVR Freaks

Hot!MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10 is running slower and slower

Author
WeHongKongers
Super Member
  • Total Posts : 241
  • Reward points : 0
  • Status: offline
2020/08/08 10:52:28 (permalink)
5 (1)

MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10 is running slower and slower

Hello,
I have tested many projects since I installed MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10.
 
Now, it is running slower and slower.  Especially for Harmony v3, I can't even start a new project successfully.
 
What is the quickest way to refresh my MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10?
 
Hop to hear your opinions.  :(
 
#1

3 Replies Related Threads

    Chet
    Super Member
    • Total Posts : 185
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/06/07 12:24:08
    • Location: 0
    • Status: offline
    Re: MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10 is running slower and slower 2020/08/20 04:51:42 (permalink)
    +1 (1)
    I also experienced the slow down. I shut it down overnight and the next morning on reboot it was fine.
    #2
    moser
    Super Member
    • Total Posts : 587
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/06/16 02:53:47
    • Location: Germany
    • Status: offline
    Re: MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10 is running slower and slower 2020/08/20 06:30:46 (permalink)
    0 (2)
    A restart of MPLAB X often helps a bit.
     
    If it happens more regular, you could try to delete the "cache directory". This thing often is growing and growing and growing. To my experience a few hundred MB are quite normal, but you may also find it with more than several GB.
     
    Look up the path in MPLAB X in menu "Help", "About". With Windows it is probably something like:
    C:\Users\YOUR_USER_NAME\AppData\Local\mplab_ide\Cache\dev\v5.40\var
    Close MPLAB X, and wait till it is done. Then delete the "var" directory. Then restart MPLAB X.
     
     
    But I'm still working with v5.25 and also I only have 2 different projects which I open regularly.
    #3
    WeHongKongers
    Super Member
    • Total Posts : 241
    • Reward points : 0
    • Status: offline
    Re: MPLAB X IDE v5.40 for Windows 10 is running slower and slower 2020/09/10 09:13:50 (permalink)
    0 (2)
    I have found the cause.
     
    I replaced the default Java VM with my system Java VM.
     
    I reverted it to the default one and MPLAB works again.
     
    #4
    Jump to:
    © 2020 APG vNext Commercial Version 4.5