• AVR Freaks

Hot!MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation?

Author
RodoPIC
Senior Member
  • Total Posts : 180
  • Reward points : 0
  • Status: offline
2019/08/16 11:30:01 (permalink)
0

MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation?

Hi all,
I'm having problems installing the newest version of MPLAB X v5.25. It never finishes. It gets stuck at the end installing the communications library. It looks like the install folder "v5.25" (default install for Windows 7 pro 64-bit) gets most files but the uninstall has a size of zero. I can cancel the install with no problem. There are no icons on the desktop for MPLAB X IDE but there is one in the start menu under microchip. If I click on it I get "Cannot find java 1.7 or higher" error. I can type java in the start menu and click on "about Java" and it shows Java version 8 update 221 (Build 1.8.0_221-b11) but I don't know if it is what MPLAB X needs.
 
I had v5.15 before and worked fine. I've never had a problem upgrading... I take the old one out and install the new one. I don't have any active projects right now so I have time to deal with this. The reason I'm upgrading to the latest is to install Harmony 3.4. I figure I should have the latest. That didn't go well :-). I also tried v5.20 and it also gets stuck.
 
I've erased the Persistence folder and microchip install folder after I removed mplabx, xc8, xc16 and xc32 and did a cold reboot but after that MPLAB X still gets stuck and does not finish the install. I'm out of ideas. Anyone has any suggestions?
 
Thanks
#1

5 Replies Related Threads

    _dex
    Starting Member
    • Total Posts : 72
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/03/19 13:57:34
    • Location: 0
    • Status: offline
    Re: MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation? 2019/08/17 07:20:24 (permalink)
    0
    Do not you use a network mapped drive? When I installed Harmony 3 pack on a network drive from some reason the Asus router has blocked permission writes on Samba network disk. They have some NTFS issuse. So finally on a laptop the Harmony was completed and on mapped drive 10% files were missing.
    #2
    RodoPIC
    Senior Member
    • Total Posts : 180
    • Reward points : 0
    • Status: offline
    Re: MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation? 2019/08/17 10:34:04 (permalink)
    0
    It is not a network drive. It is my local laptop drive. I changed the destination folder from the default "...\5.25" to "...\5.24" and installed the basic MPLAB X and 8-bit MCUs and that worked. Since I couldn't erase "...\5.24" again without restarting the laptop (did that too many times trying and I was tired of it) I installed MPLAB X, 8,16 and 32-bit MCUs in "...\5.23" and it worked without a problem. So I have MPLABX v5.25 installed in folder "...\5.23". After that I installed xc8, xc16 and xc32 compilers. I'll install harmony 3.4 on Monday. Weird how the folder name made the difference. Thanks.
    #3
    goupil35000
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/10/02 06:31:57
    • Location: 0
    • Status: offline
    Re: MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation? 2019/11/08 09:53:37 (permalink)
    0
    Hello,
    I confirm for 5.25 and 5.30 on windows 10 pro with local strategies. Not responding on the generation of "Uninstall MPLAB X IDE" step, with Uninstall_MPLAB_X_IDE_v5.30.exe in MPLAB directory with size 0. There is a shortcut for Uninstall in windows menu, but it doesn't work.
     
    Installation works great on Windows 10 Home without strategies.
     
    Can someone could tell me where is the problem of installation with windows 10 pro with local strategies ? Or tell me if the "Uninstall MPLAB X IDE" step is the last one and if the software could work even if it doesn't go until end.
     
    Hope this will helps.
    Goupil
    #4
    crennolet
    Super Member
    • Total Posts : 136
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/03/15 09:51:58
    • Location: 0
    • Status: offline
    Re: MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation? 2019/11/08 12:06:09 (permalink)
    0
    I had what appears to be the same problem: mplabx version 5.30 goes through the entire install (non-graphic mode, as for the last several versions won't run graphic install in a root environment via "su", and I won't log in as root any other way.) Then it hangs. If you kill the install, the result won't run (gets streams of java errors.) Tried twice, same result.
     
    This was on one machine running Debian linux 10, not windows, though.
     
    Oddly, another machine running Debian linux 10 allowed the install without a problem. So I simply used tar to bundle the mplabx v5.30 directory on that machine and restored on the other machine, fixed up the other pieces manually, and the result runs fine, so far as I can tell.
     
    I don't recommend this, for obvious reasons, but I merely report it for those who may be interested.
    #5
    mpgmike
    Super Member
    • Total Posts : 324
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/01/23 17:27:06
    • Location: NJ
    • Status: offline
    Re: MPLAB X v5.20 or v5.25 never finishes the installation? 2019/11/08 14:59:37 (permalink)
    +1 (1)
    My Mac (Mojave) and PC (Windows 10 Pro) installed the 5.30 just fine.  I don't use Linux though.

    I don't need the world to know my name, but I want to live a life so all my great-grandchildren proudly remember me.
    #6
    Jump to:
    © 2019 APG vNext Commercial Version 4.5