AnsweredHot!xpress board error

Author
mrdisco
New Member
  • Total Posts : 6
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/08/26 13:01:32
  • Location: 0
  • Status: offline
2016/08/10 08:52:38 (permalink)
0

xpress board error

Hi, I have been trying to get my xpress board to work properly, when it is plugged in I get an error "the directory name is invalid" then when I click on drive I get the error "please insert disk into removable disk f:". the com port is recognised.
It works on my other computer just fine.
both pcs or windows 10, the one that it works on is 32 bit, I don't know if that makes any difference.
 
Thanks
#1
luciodj
New Member
  • Total Posts : 8
  • Reward points : 0
  • Joined: 2003/11/07 12:38:52
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/12 06:32:21 (permalink)
0
You might need to give us much more detail about your two PCs, operating systems and general hw setup.
I'd suggest you open a technical support ticket at:  microchip.com / support
 
#2
Danno
Super Member
  • Total Posts : 158
  • Reward points : 0
  • Joined: 2005/09/07 10:12:10
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/12 15:28:48 (permalink)
0
I can't reproduce this.  I tried three boards on my small windows 10 laptop.
Intel Atom processor @1.66GHz.  "32 bit OS, x64 based processor"
 
The 32 bit surprises me as I am pretty sure the license I bought (only one available) was for a 64bit OS.  
#3
vague
New Member
  • Total Posts : 4
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/03/20 15:06:44
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/13 11:29:11 (permalink)
0
I have the same problem I am using windows 10 64 bit and get the same errors. Hope someone comes up with a solution.
Thanks
#4
mamun
Moderator
  • Total Posts : 26
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/10/23 16:12:21
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/14 09:18:26 (permalink)
0
It seems very mysterious to me. I could not reproduce the problem either. Tried in 3 different PCs. Win 10 64 bit in a i7 machine, i5 machine and intel atom machine. It worked every time.
 
Only time I have seen similar problems with some other devices is when the USB cable or the port is bad. Please check those as well.
 
 
Thanks!
#5
vague
New Member
  • Total Posts : 4
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/03/20 15:06:44
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/14 11:28:45 (permalink)
0
I have tried three different cables with the same result.
I'll try installing Windows 10 32bit when I can find the time and try that.
Thanks for your help.
I've tried it on a fresh install of windows 10 32bit 1706. The only programs installed are the MPLAB Xpress driver and Java 8 v101. In the Device manager the drive is seen as a Microchip Mass storage USB device, and under ports there is a USB serial Port (COM3). When I plug the board in it asks if I want to format this drive, if I say yes it says unable to format drive. If I drag a hex file onto the drive it asks me if I want to format it again and then says 2Drive not accessible it does not contain a recognised filing system" I think I must be doing (or not doing ) something really stupid. Any help would really be appreciated.
 
post edited by vague - 2016/08/19 08:43:51
#6
mrdisco
New Member
  • Total Posts : 6
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/08/26 13:01:32
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/17 04:00:10 (permalink)
0
I have tried restoring to when os was first installed, it still comes up with same errors. the pc it works on is an old dell lattitude win 10, the pc i get the errors on is a new hp pavilion core i3 win 10.
i have tried all the usb ports still the same errors.
 
Thanks
#7
vague
New Member
  • Total Posts : 4
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/03/20 15:06:44
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/20 08:59:14 (permalink)
0
A windows 10 update seems to have fixed the problem.
#8
EBRAddict
New Member
  • Total Posts : 1
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/08/20 11:58:01
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/22 09:49:13 (permalink)
0
In Windows 10 Pro version 1607 I get an error that the disk needs to be formatted. I tried both 32-bit and 64-bit, on both virtual machine and bare metal installs.
 
I can get it the storage drive to work on Windows 8.1 Pro 64-bit but then the virtual com port doesn't respond on that build. PuTTY just has a green cursor block with no activity. I can tell the code is running because I am blinking some LEDs in a pattern but not having the USB terminal for debugging hurts. My code was one of the Xpress examples modified to blink the LEDs differently so the USB-UART piece should work.
 
I tried installing the Microchip drivers via the link on one of the official Mplab Xpress UART examples. It didn't help with the Win10 issue.
 
My last thought is to try a USB 2.0 port from a ~2009 motherboard on a different machine and see if it's a USB 3 issue.
#9
mamun
Moderator
  • Total Posts : 26
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/10/23 16:12:21
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/22 10:22:38 (permalink)
0
Seems like something is going on with these new windows machines. We are putting together a team to investigate and figure out a solution. Thank you everyone for your feedback, will update you guys as soon as we figure this out.
 
 
Thanks
Mamun
#10
skytoastar
New Member
  • Total Posts : 1
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/08/23 19:44:14
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/27 06:32:22 (permalink)
0
I was having this same problem of Windows wanting to format the drive before being able to use it (Windows 10 Pro version 1607). I never formatted it, though. Then Windows updated again this week and it seems to be working again for me. The XPRESS drive shows up with 128kB of space. I can only figure it was that Windows update.
#11
mrdisco
New Member
  • Total Posts : 6
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/08/26 13:01:32
  • Location: 0
  • Status: offline
Re: xpress board error 2016/08/31 01:05:03 (permalink) ☼ Best Answerby mamun 2016/08/31 10:08:06
0
windows update solved the problem LoL: LoL
#12
Jump to:
© 2017 APG vNext Commercial Version 4.5